Välkommen till Nybro Bostad

Historik

Startskottet för Nybro Bostads AB - Sveavägen 17

1944 - Andra världskriget rasade runt om i världen, städer och länder stod i brand och det var ransoneringstider och stor bostadsbrist i Nybro.

Nybro Stad bildade tillsammans med ortens stora entreprenörer, Sture Ljungdahl och Albin Ågren, Nybro Bostadsaktiebolag den 17 november 1944 med målsättningen att, förutom att minska bostadsbristen, satsa på att hyra ut smålägenheter till låg hyra "även om den affärsmässiga förräntningen härigenom ej uppnåddes". Man beslutade att uppföra flerfamiljshus i kvarteret Bokbindaren (Sveavägen 17). Birger Abelsson blev bostadsbolagets förste vd.

En dramatisk händelse, i folkmun omnämnd som Bäckebobomben, skakade närområdet under samma år. En radiostyrd tysk raket, avfyrad från Peenemûnde i Tyskland exploderade över Gräsdals gård i Knivingaryd, Bäckebo. Explosionen orsakade stor förödelse i den småländska skogsbygden och vittnen har berättat att det ska ha regnat blanka metallbitar och kol från himlen, gärdesgårdar brann, och träd knäcktes. En omskakande påminnelse om att kriget fanns inpå knutarna.